Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Ο τόπος μας φιλοξενεί αρκετά είδη από τα θαλασσοπούλια του Αιγαίου. Ο Αιγαιόγλαρος, ο Θαλασσοκόρακας, ο Αρτέμης, ο Μϋχος και ο Ασημόγλαρος είναι μερικά από αυτά.

Θαλασσοπούλια όπως ο Αιγαιόγλαρος και ο Θαλασσοκόρακας φωλιάζουν αποκλειστικά στις ακατοίκητες νησίδες, όπου κινδυνεύουν λιγότερο από τους αρουραίους, τους χερσαίους θηρευτές και τους ανθρώπους.

 

Ο Αιγαιόγλαρος: ο παραδοσιακός νησιώτης

Ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) είναι ένα είδος γλάρου ενδημικό της Μεσογείου, εύκολα αναγνωρίσιμο από το βαθύ κόκκινο ράμφος και τα μαύρα πόδια του. Αποφεύγει τα κατοικημένα νησιά και τους σκουπιδότοπους, προτιμώντας να ψαρεύει στην ανοιχτή θάλασσα και να φωλιάζει ομαδικά στις ακατοίκητες νησίδες,

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους υπολογιζόταν σε 1000 ζευγάρια. Όμως, με την εντατικοποίηση της μέσης αλιείας στην δυτική Μεσόγειο και την αύξηση της ποσότητας των ψαριών που πετιούνται από τα αλιευτικά σκάφη, ο παγκόσμιος πληθυσμός του Αιγαιόγλαρου αυξήθηκε απότομα. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 21.500 ζευγάρια σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2008 (BirdLife 2008). Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του εντοπίζεται στη Δ. Μεσόγειο, στην Ισπανία. Οι περισσότερες αποικίες Αιγαιόγλαρου στην Ελλάδα βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο (η μεγαλύτερη αποικία βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Έβρου).

Οι άνθρωποι ψαρεύουν εντατικά στα παράκτια νερά και παίρνουν τα μικρά αφρόψαρα που είναι η μοναδική τροφή του. Επιπλέον, όταν επισκέπτονται τις ακατοίκητες νησίδες διώχνουν τους ενήλικους Αιγαιόγλαρους αφήνοντας αυγά και νεοσσούς εκτεθειμένα στο ζεστό ήλιο και τους θηρευτές, όπως οι Ασημόγλαροι, οι γάτες και οι αρουραίοι.

Είναι χαρακτηρισμένο στον κατάλογο του BirdLife International (της παγκόσμιας ένωσης ορνιθολογικών οργανώσεων) ως "Σχεδόν Απειλούμενο" είδος,

Άνοιγμα φτερών: 1,3 μ.
Κατανομή: Φωλιάζει αποκλειστικά σε νησιά της Μεσογείου.
Ελληνικός πληθυσμός: 350 - 500 ζευγάρια.

 

Ο Θαλασσοκόρακας: ο επίμονος δύτης

Ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis) είναι μαζί με τον Κορμοράνο (Phalacrocorax carbo) και τη Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus) τα τρία είδη της οικογένειας των Κορμοράνων στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα απαντάται το Μεσογειακό υποείδος του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) που είναι ενδημικό της Μεσογείου. Ο συνολικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του Μεσογειακού υποείδους εκτιμάται σε λιγότερα από 10.000 ζευγάρια με περίπου τα 1.000-1.200 να βρίσκονται στην Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Οι γνώσεις μας για την κατανομή και την οικολογία του είδους στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί πολύ την τελευταία δεκαετία, παρόλα αυτά είναι ακόμα ελλιπείς, ιδιαίτερα όσο αφορά την κατανομή και τις δραστηριότητες του είδους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Θαλασσοκόρακας δεν ταυτίζεται με την κλασσική εικόνα των θαλασσοπουλιών. Συνήθως συναντάται σαν μια μαύρη φιγούρα που κάθεται στα βράχια της ακτής ή κολυμπά μισοβυθισμένος στο νερό.

Ψαρεύει κολυμπώντας κάτω από την επιφάνεια και γι' αυτό μπορεί να πιαστεί και να πνιγεί σε δίχτυα ή να προσβληθεί από πετρελαιοκηλίδες. Υπάρχει παντού στις ελληνικές θάλασσες, αλλά σε μικρούς αριθμούς και είναι πιο κοινός στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

Άνοιγμα φτερών: 1 μ.
Κατανομή: Το μεσογειακό υποείδος φωλιάζει στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.
Ελληνικός πληθυσμός: 1.000 - 1.200 ζευγάρια.

 

Ο Αρτέμης: ο Θαλασσοπόρος

Μοιάζει με γλάρο, αλλά συγγενεύει με τα άλμπατρος, τα θαλασσοπούλια των ωκεανών του νότου και - όπως αυτά - νοιώθει άνετα στην ανοιχτή θάλασσα και διανύει καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα πετώντας ανάμεσα στα κύματα.

Φωλιάζει στις ακατοίκητες νησίδες της Μεσογείου, αλλά ξεχειμωνιάζει στο ωότιο Ατλαντικό

Άνοιγμα φτερών: 1,2 μ.
Κατανομή: Φωλιάζει σε νησιά της Μεσογείου, στα Κανάρια και στις Αζόρες.
Ελληνικός πληθυσμός: Περίπου 5.000 ζευγάρια.

 
 

Υδροβάτης: ο μυστηριώδης

Μικρός σαν χελιδόνι, είναι ένα από τα μικρότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο. Σπάνια πλησιάζει σε πλοία, στη στερία ή σε άλλα θαλασσοπούλια. Λόγω μικρού μεγέθους και πληθυσμού στην Ελλάδα, δύσκολα παρατηρείται και ο τρόπος σωής και οι αποικίες του παραμένουν ένα μυστήριο.

Άνοιγμα φτερών: 0.38 μ.
Κατανομή: Το υποείδος της Μεσογείου φωλιάζει σε μικρές νησίδες, κυρίως στο κεντρικό και δυτικό τμήμα.
Ελληνικός πληθυσμός:Άγνωστος αλλά εκτιμάται σε 30 ζευγάρια.

 

Ασημόγλαρος: ο πανταχού παρών

Ο γνώριμος γλάρος πίσω από τα πλοία και πάνω στη στεριά. Χάρη στην άφθονη τροφή που βρίσκει στους σκουπιδότοπους, έχει πολλαπλασιαστεί και επιβαρύνει άλλα θαλασσοπούλια, αρπάζοντας αυγά και νεοσσούς ή καταλαμβάνοντας τις καλύτερες θέσεις φωλιάσματος.

Άνοιγμα φτερών: 1,5 μ.
Κατανομή: Κοινός στις ακτές της Μεσογείου αλλά φτάνει ως την ενδοχώρα και την ανοιχτή θάλασσα.
Ελληνικός πληθυσμός: Περισσότερα από 100.000 ζευγάρια.

 
 

Μύχος: ο βιαστικός

Μοιάζει με μικρό σκούρο Αρτέμη, με το οποίο συγγενεύει. Συνήθως, πετά βιαστικά σε ομάδες πολύ κοντά στα κύματα. Οι περισσότεροι Μύχοι μένουν μόνιμα στη Μεσόγειο και σπάνια πλησιάζουν τη στεριά.

Μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, χιλιάδες Μύχοι εγκαταλείπουν το Αιγαίο και επισκέπτονται τη Μάυρη θάλασσα, για να εκμεταλλευτούν εκεί τους πλούσιους ψαρότοπους. Από τον Οκτώβριο επιστρέφουν και πάλι στο Αιγαίο, ενώ κάποιοι παραμένουν όλο το χρόνο στα ελληνικά νερά.

Άνοιγμα φτερών: 0,85 μ.
Κατανομή: Φωλιάζει στα νησιά της Μεσογείου.
Ελληνικός πληθυσμός: Περίπου 4.000 - 7.000 ζευγάρια.

 
joomla template 1.6