Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Στο Αιγαίο υπάρχουν χιλιάδες ακατοίκητες νησίδες. Για τους ανθρώπους και τα στεριανά ζώα είναι αφιλόξενες επειδή διαθέτουν ελάχιστο χώρο, τροφή και νερό. Για τα θαλασσοπούλια όμως είναι εξαιρετικά καταφύγια, ιδιαίτερα αν γειτονεύουν με καλούς ψαρότοπους. Στην περιοχή βρίσκεται ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στον κόλπο της Πέτρας.

Οι νησίδες μας απειλούνται:

  • Όταν οι άνθρωποι αποβιβάζονται σε νησίδες που φιλοξενούν αποικίες θαλασσοπουλιών, τα πουλιά φοβισμένα εγκαταλείπουν προσωρινά τις φωλιές τους αφήνοντας αυγά και νεοσούς εκτεθειμένα στον ήλιο και στους θηρευτές που καραδοκούν.
  • Όταν ανάβουν φώτα και φωτιές τυφλώνουν και αποπροσανατολίζουν τους Αρτέμηδες και τους Μύχους που επιστρέφουν τη νύχτα στις φωλιές τους.
  • Όταν χτίζουν προβλήτες, καλύβες και μονοπάτια διώχνουν τα πουλιά από τις φωλιές τους.
  • Όταν φέρνουν κατοικίδια ζώα και - αθέλητα - αρουραίους καταδικάζουν τα αυγά των πουλιών και τους νεοσσούς που δε μπορούν ακόμα να πετάξουν.

Θαλασσοπούλια όπως ο Αιγαιόγλαρος και ο Θαλασσοκόρακας φωλιάζουν αποκλειστικά στις ακατοίκητες νησίδες, όπου κινδυνεύουν λιγότερο από τους αρουραίους, τους χερσαίους θηρευτές και τους ανθρώπους.

Στεριανά πουλιά, όπως ο Σπιζαετός, βρίσκουν ασφαλεια στα απόκρημνα βράχια των νησίδων. Σε νησίδες που βρίσκονται κοντά σε υγρότοπους, ξεκουράζονται ερωδιοί, Χαλκόκοτε και Πελαργοί.

Μεταναστευτικά πουλιά όπως οι Κεφαλάδες, Τσιροβάκοι, Τσαλαπετεινοί και άλλα μικροπούλια, ξεκουράζονται στις νησίδες αφού διασχίσουντ η Μεσόγειο κατά τη μετανάστευση.

Η νομοθεσία προστατεύει τις νησίδες μας

Πολλές νησίδες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000, των σημαντικότερων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Στα δίκτυο NATURA 2000 έχουν ενταχθεί και οι  νησίδες του κόλπου της Πέτρας.

joomla template 1.6