Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Εξοπλισμός που απαιτείται για την παρατήρηση

Η παρατήρηση πουλιών δεν είναι εύκολο πράγμα. Εκτός από γνώση, υπομονή και επιμονή απιτεί και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Βασικό εργαλείο για την παρατήρηση πουλιών στην φύση είναι τα κιάλια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και διαστάσεις κιαλιών. Κάθε ζευγάρι κιάλια χαρακτηρίζεται από δύο αριθμούς π.χ. 7Χ50, 10Χ40 κ.λπ. Ο πρώτος αριθμός πρώτο νούμερο (π.χ. το 7 στο 7Χ35) δείχνει πόσες φορές μεγεθύνουν την εικόνα τα κιάλια αυτά (επτά φορές στο παράδειγμα). Το δεύτερο νούμερο (το 35στο παράδειγμα) σημαίνει ότι η διάμετρος κάθε αντικειμενικού φακού είναι 35 χιλιοστά. Αν διαιρέσουμε το δεύτερο νούμερο με το πρώτο (35:7=5) παίρνουμε ένα νούμερο που δηλώνει τηνφωτεινότητα που έχουν τα κιάλια μας. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο αυτό τόσο πιο φωτεινά είναι τα κιάλια μας και άρα τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού όπως αργά το απόγευμα ή μέσα στο δάσος.

Για παρατήρηση σε μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιούμε τηλεσκόπιο, το οποίο μας δίνει μεγαλύτερες μεγεθύνσεις (από 20Χ ως και 60Χ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και απρόσκοπτη παρατήρηση είναι ο τρίποδας στον οποίο στηρίζεται το τηλεσκόπιο να είναι σταθερός.

Για την καταγραφή της θέσης κάθε παρατήρησής μας ή της διαδρομής που ακολουθήσαμε χρησιμοποιούμε δέκτη GPS (Global Positioning System), ο οποίος καλό είναι να είναι ρυθμισμένος στο σύστημα ΕΓΣΑ 87 (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς). Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση των πουλιών είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση των χαρακτηριστικών τους για την αναγνώρισή τους στο πεδίο. Για το λόγο αυτό πρέπει απαραίτητα να προμηθευτούμε έναν οδηγό αναγνώρισης πουλιώνΠρόσφατα εκδόθηκε και ο«Οδηγός των Πουλιών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης» στα ελληνικά. Επίσης, πολύ χρήσιμες για την αναγνώριση είναι οι ηχογραφημένες φωνές τους που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ειδικές συλλογές. Τις παρατηρήσεις και τις σημειώσεις μας τις καταγράφουμε είτε σε σημειωματάριο, είτε σε δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο. Για μια ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση προτείνεται η αποτύπωση των δεδομένων μας σε μια ειδική Φόρμα Καταγραφής Πουλιών, όπως επίσης και η καταγραφή των κλιματολογικών συνθηκών σύμφωνα με την κλίμακα BEAUFORT στο πεδίο. Πληροφορίες αντλήσαμε από http://www.nath.gr/limnes/index.htm

Τέλος θα αναφέρουμε τα κυριότερα εργαλεία μας.

  • Υπομονή
  • Ησυχία
  • Εξάσκηση στην όραση και την ακοή

 

Ενοικίαση εξοπλισμού

Κυάλια
Αν για κάποιο λόγο ήρθατε ως εδώ χωρίς κυάλια, τα χάσατε ή  έπαθαν βλάβη και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη στενοχωριέστε. Διαβάσαμε στο http://athene-birdinglesvos.blogspot.com ότι υπάρχουν δυο ζευγάρια στο ξενοδοχείο Pasiphae στη Σκάλα Καλλονής. μπορείτε να τα ζητήσετε στην υποδοχή. Δεν ξέρουμε τίποτα για τη χρέωση.

joomla template 1.6