Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Τοπικά προϊόντα

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Λέσβο σαν γαστρονομικό παράδεισο και αξίζει να την επισκεφτείτε μόνο γι' αυτό τον λόγο. Συνταγές από την Μικρά Ασία εξελίχτηκαν σ' αυτό το σταυροδρόμι ανατολής και δύσης και έφτασαν σε εμάς από τις γιαγιάδες μας,. στόμα με στόμα. Όλα όμως βασίζουν την φήμη τους και τη νοστιμιά τους στα τοπικά προϊόντα που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Το ίδιο συμβαίνει και στην τέχνη. Από τη λεσβιακή γη οι κεραμίστες αντλούν τις πρώτες ύλες και κατασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα, πραγματικά έργα τέχνης.

Γνωρίστε το προϊόντα του τόπου και προτιμήστε τα. Μη ξεχάστε να πάρετε μζί σας τις γεύσεις και τις εικόνες που σας εντυπωσίασαν στην επίσκεψή σας στο Μόλυβο.

Αλάτι

Αλάτι από τις  αλυκές της Καλλονής

Αλίπαστα

Σε όλους είναι γνωστές οι παστές σαρδέλες, η λακέρδα και ο μαρινάτος γαύρος.

Οι φαμόζες σαρδέλες της Καλλονής παστώνονται στο αλάτι. Και ενώ άλλα ψάρια πρέπει να μείνουν έτσι για δύο-τρεις ημέρες, οι σαρντίνες ετούτες μέσα σε ένα 24ωρο, σκάρτο και αυτό, «ψήνονται», γίνονται γλυκές και αρωματικές.

Αμυγδαλωτά

Αυτό το γλυκό το κάνουμε για τους αρραβώνες εδώ στην Μυτιλήνη. Το προσφέρει η νύφη στον γαμπρό και τα κερνάνε στον κόσμο για να μαθευτεί το νέο.

Γλυκά

Γλυκά του κουταλιού και πλατσέντα (φύλλο διπλωμένο, περιχυμένο με σιρόπι, κάνέλα και γαρίφαλο)

Ελαιόλαδο

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Λέσβο χωρίς τα ελαιόδεντρά της που ασημίζουν κάτω από το άπλετο φως του ήλιου. Εκτός από τη θάλασσα, κανένα άλλο αγαθό της φύσης δε δέθηκε τόσο πολύ με τον Ελληνικό χώρο, όσο η ελιά και το λάδι της, που έθρεψε τόσους πολιτισμούς, από τη βαθιά αρχαιότητα έως σήμερα.

Κεραμικά

ΚεραμικάΗ κεραμική παράδοση στη Λέσβο έχει ιστορία 5000 ετών όπως φαίνεται από τα χειροποίητα και τροχήλατα αγγεία καθώς και από τα ποικίλα ειδώλια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον προϊστορικό οικισμό της Λουτρόπολης Θερμής.

Κρασί

Ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι η Λέσβος κατά την αρχαιότητα, ήταν περισσότερο φημισμένη για το κρασί της παρά για το λάδι της.

Κριθαράκι

Το κριθαράκι και οι χυλοπίτες φτιάχνονταν με μια ιεροτελεστία τα καλοκαιρινά απογεύματα στη γειτονιά. Τα έφτιαχναν από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, φρέσκα αυγά, ελαιόλαδο και σταρένιο αλεύρι και ήταν κι αυτή μια δουλειά συλλογική.

Ούζο

'Η τελετουργία του ούζου έχει τόση σχέση με τον κορεσμό της πείνας, όση έχει η ερωτική πράξη με την τεκνοποιία". Απόφθεγμα του "Δειπνοσοφιστή"

Τραχανάς

Ο Τραχανάς, η Τραχανόσουπα & οι Χάχλες ΄Σχεδόν κάθε χειμωνιάτικο βράδυ, σε κάθε σπίτι του χωριού, κυριαρχούσε ένα ζεστό πιάτο Τραχανόσουπα. Συνήθως συνοδευόταν με ελιές και ψωμί ενώ άλλες φορές εμπλουτιζόταν με κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι δίνοντας μία ξεχωριστή καταπληκτική γεύση και μυρωδιά!

Τυροκομικά προϊόντα

Ακόμα και ο Όμηρος στην Οδύσσεια δίνει μια πολύ παραστατική περιγραφή παραγωγής τυριού από αιγοπρόβειο γάλα. Αποτέλεσμα εμπειρίας αιώνων σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου και της Λήμνου ξεχωρίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χυλοπίτες - Γιουφκάδες

Οι γιουφκάδες είναι ζυμαρικά που τα φτιάχνουν παραδοσιακά στα χωριά της Λέσβου κάθε τέλος καλοκαιριού από πρόβειο γάλα που συνήθως είναι δικό τους και χωριάτικα αυγά.

joomla template 1.6