Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Το λιμάνι της Μήθυμνας

Το λιμάνι όπως το βλέπουμε από τον οικισμό

Δορυφορική φωτογραφία του λιμανιού. Η είσοδος του λιμανιού από την πλευρά της θάλασσας. Το λιμάνι όπως φαίνεται από τον οικισμό Το λιμάνι όπως φαίνεται όταν έρχεστε από τη θάλασσα, από δυτικά

Η θέση του λιμανιού είναι 39°22'.075 N  - 26°10'.129 E

Το λιμάνι είναι καλό αγκυροβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στην προβλήτα του λιμενοβραχίονα υπάρχει χώρος για 8 σκάφη σε πρυμνοδέτηση ή 4 σε πλαγιοδέτηση. Προτείνεται πρυμνοδέτηση. Οι έλεγχοι που διενεργεί το λιμεναρχείο είναι συχνοί.

Λιμενικά τέλη - Τέλη προσόρμισης - πρόσδεσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε το λιμεναρχείο Μήθυμνας:

Το ύψος προσόρμισης - ελλιμενισμού ποικίλει ανάλογα με τα μέτρα του πλοίου, την κατηγορία (Α/Κ - Θ/Γ - Εμπορικό) και τη θέση παραβολής του πλοίου (πρυμνοδέτηση - πλαγιοδέτηση).

Ενδεικτικά, η τιμή για ένα πλοίο αναψυχής 10 μέτρων καθώς και το συνολικό κόστος τελών προσόρμισης - ελλιμενισμού ανά ημέρα είναι:

 • Θ/Γ με ξένη σημαία: ημέρες Χ μέτρα Χ 0,36 € Χ 16% ΦΠΑ και άδεια απόπλου 0,88 €
 • Θ/Γ με ελληνική σημαία: ημέρες Χ μέτρα Χ 0,08 € για πρυμνοδέτηση. Δε χρεώνει ΦΠΑ και απόπλου
 • Θ/Γ με ελληνική σημαία: ημέρες Χ μέτρα Χ 0,11 € για πλαγιοδέτηση. Δε χρεώνει ΦΠΑ και απόπλου

Στις ανωτέρω τιμές δεν περιλαμβάνεται η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Οι παροχές αυτές εισπράττονται από το Δήμο.

Διευκολύνσεις

Στο σχήμα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις διευκολύνσεις που προσφέρει το λιμάνι.


 • Καύσιμα: Αν χρειάζεστε καύσιμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό βενζινάδικο στο τηλέφωνο 22530 72218. Παραλαβή καυσίμων γίνεται συνήθως από την προβλήτα στην πλευρά του Αγίου Νικολάου.
 • Νερό:
 • Ηλεκτρικό ρεύμα:
 • Λιμεναρχείο: το λιμεναρχείο βρίσκεται ανάμεσα στις ταβέρνες (Βαγγέλης και Απέραντο Γαλάζιο) και ακούει στο κανάλι 16 του VHF.
 • WiFi internet: Οι καφετέριες του λιμανιού αλλά και κάποια καταλύματα διαθέτουν ασύρματη πρόσβαση στο internet. Ζητήστε τους να σας δώσουν τον κωδικό πρόσβασης (είναι δωρεάν). Το καλοκαίρι του 2010 λειτούργησε ελεύθερο WiFi στο λιμάνι από τη Νομαρχία Λέσβου. Με τις αλλαγές του "Καλλικράτη" τα πράγματα άλλαξαν και ενώ υπάρχει υποδομή δεν υπάρχει σύνδεση. 
 • Πλυντήριο ρούχων: Επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 22530 71622 για την παραλαβή των ρούχων σας για πλύσιμο. Συνήθως η παράδοση γίνεται αυθημερόν.
 • Ενοικίαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας: Στο Μόλυβο δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Επισκεφτείτε αυτόν το σύνδεσμο.
 • Ανακύκλωση: Στην περιοχή του λιμανιού λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων. Υπάρχει κάδος συλλογής στο τέλος της προβλήτας του Αγίου Νικολάου. Στον οικισμό υπάρχου σημεία ανακύκλωσης μπαταριών.
 • Supermarkets: Στο λιμάνι θα βρείτε ένα κατάστημα ψιλικών και ένα minimarket. Για περισσότερες προμήθειες και λαχανικά θα πρέπει να ανέβαιτε στον οικισμό όπου θα βρείτε ότι τραβά η όρεξή σας.
 • Ναυτιλιακά είδη - επισκευές: Επισκευές δε γίνονται στο λιμάνι της Μήθυμνας. υπάρχει κατάστημα με σιδηρικά και βασικά ναυτιλιακά είδη στην Πέτρα (5 km). Στην πέτρα θα βρείτε και εξειδικευμένο κατάστημα με είδη ψαρέματος.

 Δείτε τα πλοία που υπάρχουν στην περιοχή

Φάροι

Ο φάρος στο άκρο του λιμενοβραχίονα έχει κόκκινο χρώμα (αριστερός) και βρίσκεται επάνω σε σιδερένια κατασκευή. Προσοχή απαιτείται την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς οι τοπικές αρχές (στα πλαίσια του στολισμού του οικισμού) τοποθετούν, ακριβώς κάτω από το φάρο, ηλεκτροφωτιζόμενο καραβάκι κόκκινου χρώματος.

Δοορυφρική φωτογραφία του λιμανιού με τη θέση του φάρου Ο φάρος όπως φαίνεται όταν βρίσκεσαι στο λιμάνι Ο φάρος όπως φαίνεται μπαίνοντας στο λιμάνι

Υπάρχει (σε λειτουργία) φάρος στην περιοχή Άκρα Μόλυβος, περίπου 2 km (1,2 mi) B. της Μήθυμνας, στην θέση 39.37895° / 26.18395°, 8 km (5 mi) ΝΑ. του ακρωτηρίου Μπαμπάς της Τουρκίας. Η περιοχή που βρίσκεται ο φάρος είναι προσβάσιμη αλλά ο πύργος του είναι κλειστός. Ο φάρος έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Ταυτότητα: E4595; NGA 19740
 • Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
 • Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
 • Ύψος Φακού (Εστίαση): 27 m (89 ft)
 • Χρώμα φωτός: Λευκό και πράσινο

Φωτογραφία του φάρου Άκρα Μόλυβος από την στεριά. Δορυφορική φωτογραφία του φάρου Άκρα Μόλυβος. Ο φάρος Άκρα Μόλυβος όπως φαίνεται όταν τον πλησιάζεις από ανατολικά. Δεξιά στο ύψωμα φαίνεται το στρατιωτικό φυλάκιο. Το βράδυ υπάρχει λευκό φως. Ο φάρος Άκρα Μόλυβος όπως φαίνεται όταν τον πλησιάζεις από δυτικά

 

Δείτε το ναυτικό χάρτη της περιοχής. Κάνοντας κλικ στο χάρτη μπορείτε να κάνετε zoom και pan με το ροδάκι του ποντικιού.

joomla template 1.6