Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Αρχαιολογικοί χώροι

Η αρχαία Μήθυμνα, η θέση της οποίας ταυτίστηκε με τη σημερινή πόλη, αποτέλεσε τη δεύτερη σε έκταση και ισχύ πόλη της Λέσβου. Ήταν χτισμένη σε χερσόνησο στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, με την ακρόπολή της στη θέση του σημερινού Μεσαιωνικού Κάστρου και αποτελεσματική οχύρωση από την πλευρά της στεριάς.

Αρχικά η πόλη ήταν περιορισμένη γύρω από την Ακρόπολη. Από τον 5ο π.χ. αι. όμως, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ευρωστίας και της πληθυσμιακής αύξησης, η πόλη επεκτάθηκε κυρίως στα ΒΑ στην σημερινή περιοχή «Ντάπια», με συνακόλουθη επέκταση της νεκρόπολης στα νότια, στην πεδιάδα κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγούσε από τη Μήθυμνα στην Άντισσα.

Σημαντικά στοιχεία για την αρχαία Μήθυμνα αποκαλύπτονται μέσα από σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε οικόπεδα ιδιωτών και του Δήμου, αλλά και στα πλαίσια Δημοσίων Έργων.

Χάρτης αρχαιολογικών χώρωνΟ χάρτης αυτός βρίσκεται στο έντυπο του Υπουργείου πολιτισμού και Τουρισμού. Ξεφυλλίστε το έντυπο

joomla template 1.6