Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Το αρχαίο λιμάνι της Μήθυμνας

Μήθυμνα. Το ακρομόλιο που εντοπίστηκε νότια των παραδοσιακών κρηπιδωμάτων. Διακρίνεται το λίθινο ναύδετο (δέστρα) για την πρόσδεση των πλοίων στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης (Φωτ. Θ. Θεοδούλου, ©ΕΕΑ-ΥΠΠΟΤ).

Μήθυμνα, το αλιευτικό καταφύγιο του γραφικού Mολύβου - μεσαιωνικό όνομα για την αρχαία Mήθυμνα - ταυτίζεται από τον R. Koldewey με το αρχαίο πολεμικό λιμάνι της πόλης. Στην περίμετρό του διατηρείται το παραδοσιακό κρηπίδωμα - σε αρκετά σημεία καλυμμένο κάτω από σκυρόδεμα -, το οποίο παραμένει για την ώρα αχρονολόγητο, αν και θα μπορούσε να αναχθεί ενδεχομένως και μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στα νοτιοδυτικά του κρηπιδώματος υπάρχει υποβρύχια λιθορριπή, η οποία παρακολουθείται μέχρι βάθους 25 μ. Πιθανότατα τμήμα του πυρήνα της να ήταν φυσικός σχηματισμός, ακρωτήρι, βραχονησίδα ή ύφαλος, ο οποίος ενισχύθηκε τεχνητά για να δεχθεί τα αρχαία κρηπιδώματα τα οποία διαδέχθηκαν αργότερα τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα. Η πρόσφατη έρευνα εντόπισε στα νότια των κρηπιδωμάτων τα κατάλοιπα από τμήμα ακρομολίου (6x2,5μ. περίπου), κτισμένου με άρτιο τρόπο κατά το έμπλεκτο σύστημα δόμησης, όπως και οι λιμενοβραχίονες στην έπάνω σκάλα, στην πόλη της Μυτιλήνης. Το ακρομόλιο ορίζει την είσοδο της αρχαίας λιμενολεκάνης προς τα νότια, σε διαφορετική θέση και κατεύθυνση από την είσοδο του σημερινού αλιευτικού καταφυγίου. Στην εσωτερική βόρεια πλευρά του ακρομολίου διατηρείται λίθινο ναύδετο (δέστρα), ενώ η έδρασή του σε αδρά εργασμένες λιθοπλίνθους, σε βάθος 1,3μ. από το επίπεδο της σημερινής θαλάσσιας στάθμης δείχνει πιθανότατα το επίπεδο του νερού την εποχή κατασκευής του.

Στα νοτιοδυτικά του ακρομολίου εφάπτεται ημικατεστραμμένη μεταγενέστερη προσθήκη/διαπλάτυνση υποδεέστερης τεχνικής, η οποία υποδηλώνει μια δεύτερη χρονολογική και οικοδομική φάση. Από το μέτωπο του ακρομολίου και μετά από ένα διάστημα που ταυτίζεται μάλλον με την αρχαία είσοδο του λιμανιού εντοπίζονται υποβρυχίως τμήματα συσσωματωμένων αργών λίθων προερχόμενα από τον εξαφανισμένο πλέον δεύτερο λιμενοβραχίονα που όριζε τη λιμενολεκάνη από βορειοδυτικά ή το τείχος που πιθανότατα τον διέτρεχε. Το πλάτος του ακρομολίου (6 μ.) είναι τέτοιο που θα δικαιολογούσε την ύπαρξη τείχους σε συνδυασμό με αποβάθρα (3+3 μ.).

Παρά την αντίθετη άποψη του R. Koldewey φαίνεται, υπό το φως των νέων στοιχείων, ότι η τείχιση της πόλης της Μήθυμνας μπορούσε να περιλάβει οργανικά το πολεμικό λιμάνι κατά τη γνωστή τεχνική των κλασικών «κλειστών λιμένων». Το δε ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη θέση του εμπορικού λιμανιού ίσως να μπορούσε να απαντηθεί και πάλι από τα στοιχεία που αποκάλυψε η πρόσφατη έρευνα. Στην εκτεταμένη παραλία στα νότια της πόλης εντοπίστηκαν στο βυθό κτιριακά κατάλοιπα που δείχνουν διαφορετική διαμόρφωση της ακτογραμμής στην αρχαιότητα. Εκεί πιθανότατα θα πρέπει να αναζητηθεί και το αρχαίο εμπόριον.

joomla template 1.6