Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Αρχαιολογικός χώρος κάτω από την Εφορία

Στο ύψωμα πάνω από το λιμάνι, στεγάζονται οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Εφορία). Κάτω απ' αυτό το λόφο, προς το λιμάνι, έχουν γίνει ανασκαφές.

Ο χώρος βρίσκεται επί της οδού Κέπετζη, στα ανατολικά του λιμανιού της σύγχρονης πόλης της Μήθυμνας.

Η ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1990 έφερε στο φως λουτρικό συγκρότημα, της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, διαστάσεων 11Χ13,5 μ., με ορθογώνιους χώρους ‘frigitarium’, ‘tepidarium’ που συνδέονται με διαδρόμους κυκλοφορίας των λουομένων και ενιαίο σύστημα αγωγών ύδρευσης, αποχέτευσης και προμήθειας νερού. Το ανατολικό του τμήμα καταλαμβάνει ένας υπόγειος ορθογώνιος χώρος με εστία τροφοδοσίας και 31 υπόκαυστα που στήριζαν ένα ψηφιδωτό δάπεδο.

Στα ΒΑ δεσπόζει μνημειακή αψίδα με 3 θύρες εισόδου, καθώς και μαρμάρινες δεξαμενές και πλακόστρωτα δάπεδα.

Στα ΝΔ του συγκροτήματος εντοπίστηκε κτιστή δεξαμενή ρωμαϊκών χρόνων και προγενέστερο απιόσχημο πηγάδι, με τοιχώματα «λέσβιας δόμησης» της ελληνιστικής εποχής. Ο αύλειος χώρος επενδύεται με ασβεστολιθικές πλάκες που αντικατέστησαν προγενέστερα ελληνιστικά ψηφιδωτά δάπεδα.

Η χρήση του λουτρικού συγκροτήματος συνεχίστηκε έως και τα βυζαντινά χρόνια, οπότε και καταστράφηκε, πιθανότατα από φωτιά.


Το σχεδιάγραμμα αυτό βρίσκεται στο έντυπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ξεφυλλίστε το έντυπο

              

joomla template 1.6