Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Αρχαιολογικός χώρος στο Δημοτικό Σχολείο

Ο χώρος βρίσκεται στην είσοδο του σημερινού Μολύβου, στη συμβολή της οδού Μιχαήλ Γούτου με την επαρχιακή οδό Μολύβου - Εφταλούς.

Η σωστική ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως οικιστικά υστερογεωμετρικά και αρχαϊκά κατάλοιπα (8ος - 7ος αι. π.χ.)

Έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί δύο συγκροτήματα κατοικιών και αποθηκευτικών χώρων, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από λιθόστρωτο δρόμο. Τα ορθογώνια δωμάτια έχουν δάπεδο από πατημένο κιτρινωπό χώμα και οι τοίχοι τους είναι κατασκευασμένοι κατά το «λέσβιο» σύστημα δόμησης.

Η κλίση των τοίχων προς το εσωτερικό των δωματίων και οι εκτεταμένοι λιθοσωροί φανερώνουν βίαια καταστροφή και εγκατάλειψη του χώρου, πιθανόν από σεισμό στο τέλος της αρχαϊκής εποχής.

 Ο χώρος ξαναχρησιμοποιήθηκε στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους ως νεκροταφείο. Οι τάφοι είναι διαφόρων τύπων, όπως λίθινες σαρκοφάγοι, λιθόκτιστοι κιβωτιόσχημοι και πήλινοι τάφοι στον τύπο του «καλυβίτη»., δηλαδή τάφοι με τοιχώματα επενδεδυμένα με πήλινες πλάκες, καλυμμένοι με κεραμίδες.

                                

joomla template 1.6