Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Οι βρύσες της Μήθυμνας

Χαρακτηριστικά δημόσια κτίσματα που σώζονται στο Μόλυβο από την Τουρκοκρατία είναι οι βρύσες με τις ανάγλυφες επιγραφές. Είναι διάσπαρτες μέσα στον οικισμό. Κάποτε ικανοποιούσαν ζωτικές ανάγκες των κατοίκων, σήμερα αρκετές απ’ αυτές δε λειτουργούν. Πίσω από κάθε βρύση υπάρχει ο "χασανές" (ή δεξαμενή). Οι υδραυλικοί της εποχής φρόντιζαν να γεμίζουν τις δεξαμενές αυτές έτσι ώστε να έχει νερό η βρύση.

 

Το σχέδιο είναι από το <br />βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη. Λειτουργεί ακόμα και στις μέρες μας. Στο σημείο αυτό της αγοράς, τα καταστήματα δεν έχουν παροχή νερού και χρησιμοποιούν τη βρύση αυτή

Η βρύση στο κέντρο της αγοράς, στον πλάτανο.

Αυτή η βρύση βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς. Είναι στον τοίχο του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Νεότητος του Δήμου Μήθυμνας. Με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά που έχει με άλλες βρύσες της Μήθυμνας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι από τον ίδιο τεχνίτη και κτισμένη την ίδια περίπου περίοδο (1732).

Έχει οξύληκτη αψίδα, στο κέντρο θυρίδα και κυριότερα πλαίσια από δύο ταινίες έξεργες (ημικυκλική διατομή). Απ' αυτή τη βρύση λείπει η επιγραφή. Το υλικό κατασκευής είναι ο καφετής τραχείτης.

 
Το σχέδιο είναι από το βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη. Η φωτογραφία είναι από την εργασία του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας με θέμα τις βρύσες του χωριού.

Η βρύση επάνω από τη Σχολή Καλών Τεχνών

Είναι ψηλά, ξεχασμένη σ' έναν τοίχο, με παρέα της "αξαμσιφά" (νυχτολούλουδο) η Τούρκικη αυτή βρύση. Γκρίζος τραχείτης, ντόπιος όπως όλες οι όμοιές της στο Μόλυβο. Δύο ρόδακες, η οξύληκτη θυρίδα και στους πεσσούς το κυπαρίσσι "ευθυτενές" μέσα σε πλαίσιο. Η πλάκα ίσως φιλοξενούσε επιγραφή.

 
Το σχέδιο είναι από το βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη.

Η βρύση επάνω από την Αγ. Θεοκτίστη στην είσοδο του οικισμού

Κατασκευασμένη από καφέ τραχείτη είναι κολλημένη στον τοίχο. Χαρακτηριστικό της το διπλό, οξύληκτο κυματοειδές τόξο. Τα επίκρανα έχουν "σχοινοειδές" κόσμημα. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά τα έχουν και άλλες βρύσες του χωριού. Έχει τρεις θυρίδες από τις οποίες οι δύο είναι διακοσμητικές (απλά χαραγμένες).

 
Το σχέδιο είναι από το βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη.

Η Βρύση δίπλα στην Αστυνομία

Τούτη η βρύση βρίσκεται στα κτίρια που στεγάζουν την Αστυνομία, την Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο. Δίπλα στο λιθόστρωτο που οδηγεί στο παλιό Διοικητήριο.

Είναι υψηλό ορθογώνιο κτίσμα, φτιαγμένο από καλοπελεκημένη πέτρα. Το υλικό είναι ο καφετής τραχείτης. Αυτή η μεγάλη δεξαμενή έχει δυο κρήνες, με τόξα, πεσσούς και επίκρανα. Αυτή που βλέπει στο δρόμο είναι φτιαγμένη από γκρίζο ανοιχτόχτωμο μάρμαρο. Διπλοί πεσσοί με ραβδώσεις και από πάνω αέτωμα.

Στο τύμπανό του, από άσπρο μάρμαρο, βρίσκεται η κτητορική επιγραφή. Ανάμεσα σε δυο μισοφέγγαρα γράφει ότι κτίστηκε το 1898, στις 19 Αυγούστου. Το σημαντικό είναι ότι δεν αναφέρει αραβικό μήνα αλλά γράφει "Αυγούστου".

Είναι η μεγαλύτερη και ωραιότερη βρύση. Στη σκαπέ της φέρει κιγκλίδωμα που συμπληρώνει τη γραφικότητά της.  Το σχέδιο είναι από το βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη.

Στην είσοδο του δρόμου της αγοράς

Στο δρόμο που ανεβαίνει στην αγορά, ανάμεσα στα σπίτια, στα δεξιά.

Αν και ασπρισμένη φανερώνει τον καφετί τραχείτη από τον οποίο είναι κατασκευασμένη.Στους πεσσούς της φέρει επιμήκεις ταινίες, γνώρισμα αρκετών κρηνών του οικισμού. Το τόξο οξύκορφο όπως και η θυρίδα. Κάτω από το τόξο το ελαφρά χαραγμένο, σύμβολο των λιθοξόων. Πιο κάτω υπάρχει σεγκρι μαρμάρινη πλάκα σε τρεις στίχους η κτητορική επιγραφή στην Αραβική γλώσσα.

Τους πότισε ο θεός με αγιασμένο νερό
προσφορά του Ζάντε Αχμετ Ρενσίμα
1296 (1877) 
κείμενο του Μάκη Αξιώτη από το βιβλίο "Βρύσες της Λέσβου" 

 
Το σχέδιο είναι από το βιβλίο Βρύσες της Λέσβου του Μάκη Αξιώτη.
 

Στο Φούρνο

Τη βρύση αυτή θα τη συναντήσετε στο φούρνο, στο τέλος της ανηφόρας στην απάνω αγορά.

Κατασκευασμένη από τραχείτη, με οξύληκτη αψίδα. Εύκολα εντοπίζουμε το "χασανέ", τη δεξαμενή, πίσω από τη βρύση, που τη τροφοδοτούσε με νερό.

joomla template 1.6