Μονοπάτια Παρατήρηση πουλιών  Το λιμάνι της Μήθυμνας   Geocaching  Ποδήλατο  Yoga  Εκδρομή με καραβάκι  Εκδρομή με γαϊδουράκια  Κατάδυση  Αθλητικές εγκαταστάσεις Πρόσβαση      Πρώτες βοήθειες Πληροφορίες

 

Πέτρα - Πηγές Λιγώνας

Όλες τις εποχέςπηγή: Περπατώντας στα μονοπάτια της Λέσβου

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από τον κεντρικό δρόμο που φθάνει από τη Μυτιλήνη προς την Πέτρα και συνεχίζει για Μόλυβο, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας και με προορισμό το Λύκειο και το Γυμνάσιο Πέτρας.

Αφού περάσουμε το Λύκειο και το Γυμνάσιο συνεχίζουμε ανατολικά(βρίσκουμε το σήμα) και μπαίνουμε στο μονοπάτι. Στην αρχή είναι χωματόδρομος και στη συνέχεια συναντάμε το παλιό καλντερίμι που οδηγούσε στους μύλους. Συνεχίζουμε την πορεία μας μέχρι που συναντάμε το χείμαρρο που κατεβαίνει από τη Νερομάνα. Περνάμε το γεφύρι και σε λίγα μέτρα συναντάμε το ξωκλήσι της Αγίας Φωτεινής "Αγία Ψωτιά". Η θέα προσ την Πέτρα είναι εκπληκτική.

Στη συνέχεια μπορούμε να επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο ή να συνεχίσουμε βόρεια. Σε περίπου 500 μέτρα συναντάμε ένα δρόμο προς τα δεξιά μας που πάει προς τη λιμνοδεξαμενή της Μήθυμνας και έναν προς τα κάτω αριστερά που συνεχίζει και φτάνει στον κάμπο της Λιγώνας.

Εδώ λοιπόν θα αντικρίσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα. Μέσα στη βαθύσκιωτη από τη βλάστηση περιοχή, βρίσκεται η γοητευτική Λιγώνα μια πανέμορφη κοιλάδα - ρεματιά με παρθένο φυσικό περιβάλλον, πλούσια πανίδα (σκίουροι, χρλώνες, κοτσύφια, γεράκια), χλωρίδα (καρυδιές, αγριολούλουδα, βελανιδιές, πλατάνια,ροδοδάφνες), υφαιστειογενείς σχηματισμούς και πολλά νερά.

Εδώ κυλά τα νερά του ένα ποτάμι, που τελικά βγαίνει στον όρμο της Πέτρας. Νερά πολλά, γιατί στο δρόμο τους δυναμώνουν από πηγές αστείρευτες. Πηγές που χρόνια τώρα κινούσαν τα νήματα της ζωής, αφού γύρω από το ποτάμι ζούσαν πολλές οικογένειες, καλλιεργώντας τη γη.

Συνεχίζοντας τον πανάρχαιο δρόμο στην πλαγιά του βουνού, βρίσκουμε την κατωφέρεια προς το ρέμα του Λιγώνα. Τώρα βλέπουμε όλο το πανόραμα του κάμπου της Πέτρας. Το μάτι αγκαλιάζει προς τα δυτικά μεγάλο μέρος από τα βόρεια, δαντελωτά παράλια.

Εδώ βρίσκονται οι δεκαπέντε και βάλε Υδρόμυλοι, που λειτουργούσαν έως το 1946 - 47, αραδιασμένοι δεξιά και αριστερά στο ρέμα και αλέθανε σιτάρι από όλα τα γύρω χωριά. Το νερό το άφθονο της πηγής, που ξεπετιότανε ψηλά στο βράχο, γύριζε με τη σειρά τις φτερωτές των μύλων, αφούλόγω της κατωφέρειας και μέσα σε κτιστά αυλάκια πήγαινε από τον ένα μύλο στον άλλο. Και ο πρώτος βρισκότανε ψηλά, στις λεύκες, κοντά στην πηγή, ενώ ο τελευταίος κάτω στον κάμπο.

Καθώς κατηφόριζε προς τα κάτω, οι πύργοι τους, υψηλοί, χτισμένη με πέτρα και ασβέστη, στέκονται εκεί μάρτυρες μιας θορυβώδικης ζωής που έπαλλε γύρω από το ποτάμι. Το νερό αυτό οδηγείτο στα μποστάνια που έβγαζαν τα ωραιότερα καρπούζια της περιοχής. Γι' αυτό μαζί με τις "σκιές" των μύλων, τα αυλάκια και τα κανάλια που μετέφεραν το νερό, χάσκουν και τα ανοιχτά παράθυρα των μικρών σπιτιών. Ανάμεσά τους και μεγάλα"πυργάκια", δίπατα, "κούλες" όπως τις λένε εδώ, των αρχοντάδων δείγματα αγροτικής αρχιτεκτονικής φανερώνουν ύπαρξη ζωής που υπήρξε απλόχερη και τάισε πολύ κόσμο. Τώρα ερημιά, ερείπια έμειναν μόνο να θυμίζουν τη δόξα αλλοτινών εποχών.

Καθώς κατεβαίνουμε συναντάμε μια συστάδα από τρεις μύλους. Οι δυο δουλεύανε ως το 1954. Μάλιστα στου Μανδάνη, που έκλεισε το 1962, βρίσκονται ακόμα εκεί η μυλόπετρα, ο "καταρράκτης", οι αψίδες.

Η διαδρομή εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη με μπλε χρώμα.

Η διαδρομή από το Πετρί προς τη Λιγώνα εμφανίζεται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα.

Εκκλησία Εκκλησία Βρύση Βρύση   Επαρχιακή οδός Επαρχιακή οδός   Απόσταση Αποστάσεις Διαβάθμιση υψόμετρου Μεγάλο υψόμετρο
Σημείο Ανάπαυσης Σημείο ξεκούρασης Ρυάκι ή ποτάμι Ποτάμι ή ρυάκι   Αγροτική οδός Αγροτική οδός   Οικισμός Οικισμός Μικρό υψόμετρο
Ωραία θέα Σημείο με ωραία θέα Υδρόμυλος Υδρόμυλος   Μονοπάτι Μονοπάτι   Υψομετρικό σημείο Υψομετρικό σημείο    
Ξυλινο γεφύρι Ξύλινο γεφύρι Πηγή Πηγή   Ποτάμι Ποταμός ή ρυάκι          

 

joomla template 1.6